Språkutvecklaren

Astrid Lindgren del 15 - Läsa boken samt göra egna ordlistor
Alla elever hade vid det här laget lärt känna huvudkaraktären och nu var det dags att dyka in i Astrids ord och formuleringar. Jag ska ärligt säga att det var detta jag hade väntat på sedan vi började. Jag vet att jag ibland går in lite för mycket i det jag gör som lärare men jag kände verkligen att det var så underbart att få köra hela Astridtemat och jag ville så gärna att eleverna skulle få varsin bok. Jag kollade helt enkelt med nära och kära via sociala medier om de hade några böcker över, liggandes på vinden eller i någon låda som de skulle vilja ge ett nytt liv. Tro det, eller ej men på bara några veckor hade jag fått in böcker till alla elever. 
 
Eleverna satte sig och läste i sina böcker, översatte ord då det behövdes och tog ut citat - tanke för att få öva på att reflektera. Eftersom vi också ville träna eleverna på berättartekniska begrepp och ord så fick de öva på att hitta citat som speglade miljö, personerna och även hitta motiv till bokens tema. 
 
Jag måste säga att allt förarbete vi gjort verkligen underlättade för elevernas läsning. De kunde med lätthet ta till sig boken och satt vid många tillfällen och läste högt för varandra. Det blev många bra diskussioner som ledde till både Sveriges geografi samt när den industriella revolutionen startade. Båda två frågor från Emil-gruppen. Självklart hakade SO-läraren på direkt och arbetade på sitt håll med dessa frågor. 
 
Eleverna var till och med så hängivna att de under Februarilovet började skicka mms för att fråga om ord. Nedan ser ni hur mina elever jobbar. När de stött på ett ord mer än tre gånger skriver de upp det i sin ordlista som de delar med mig i googledocs. Ordlistan består av det svenska ordet - en översättning på modersmålet (om de kan hitta det) - samt ordets ordklass och sist men inte minst sätts det i en mening.