Språkutvecklaren

Astrid Lindgren del 14 - Lyssna/läsa en fbk-klass arbete om Astrid Lindgren

Samtidigt som vi höll på att arbeta på vårt håll hade jag trevande börjat söka samarbete med en lärare i Stockholmsomårdet som jag träffat på en konferens på Cypern. När jag presenterat vad vi hade gjort och vad vi ville göra (d.v.s skicka en video till dem) började läraren, som heter Ekim, också arbeta med Astrid Lindgren som tema i sin föreberedelseklass. Hennes elever är från 12-14 år gamla och också nyanlända i Sverige.

Ekims elever fick även de titta på serier och de fokuserade framförallt på Pippi, Emil och Ronja Rövardotter. Eftersom eleverna hade arbetat mycket med ordklasser så fick eleverna ta ut de substantiv, verb och adjektiv de hittade i filmerna och detta skapade en lustfylld grammatikövning. Eleverna fick också beskriva vad som hände i filmerna och på så sätt öva tempusanvändning (preteritum) av verben som de hittat.

Förutom att titta på filmerna så arbetade Ekim med författarporträtt samt lånade Astrids böcker på elevernas modersmål så att de kunde läsa hennes historier obehindrat. Här vill vi tipsa om Nypon förlag som tillhandahåller mängder av material för eleverna. Då eleverna läste på sitt modersmål hjälpte studiehandledarna till att stötta dem.

Ekims elever skrev bokrecensioner, med mina elever som mottagare, som de sedan läste in och på så sätt övade de även uttal, för att inte tala om IKT-skills. Det här med faktiska mottagare och vad det gör med motivationen är så enormt fascinerande. När inte den tilltänkta mottagaren enbart är en lärare utan istället elever med liknande bakgrund och i många fall samma modersmål så ökar elevernas strävan efter att lämna ifrån sig en text som är korrekt, och i detta fall även ett uttal som är korrekt.

Här ser ni ett exempel som mina elever fick skickat till sig. Vad vi gjorde med deras inspelningar berättar jag om i ett senare blogginlägg.

 

Vill ni kontgakta Ekim gör ni det på [email protected]

 

Häng med!

Jennie