Jag har en förstelärartjänst på min arbetsplats och en del i det uppdrgaet är att leda och utveckla Läslyftet. Det här läsåret fördjupar jag och mina kollegor oss i skönlitteraturens underbara värld och en del i den modulen som vi arbetat med heter Skugga intrigen. Det här sättet att angirpa en berättelse tilltalar mig på många olika sätt. Hur gör jag för att inte låta min upplevelse av berättelsen ta över elevernas? Hur kan jag hjälpa elever att ta sig igenom en text utan att hela tiden bryta deras läsupplevelse? Det jag främst tar med mig från den här delen är att vi inte kan prata om en intrig förrän vi vet vad hela intrigen är. Vi kan alltså inte prata om vad som händer och hur det ena hänger ihop med det andra innan berättelsen är slut.
I kombo med det här och en kurs jag gått på Backateatern som handlar om att vi först och främst måste kunna beskriva det vi ser innan vi kan börja tolka och analysera så valde vi att låta eleverna göra en tidslinje av filmen.
Syfte med lektionen: Öva på att återberätta/skriva i preteritum
Först blev de placerade i sina förstaspråksgrupper (så mycket det gick) och i cirka 30 minuter fick de sitta och beskriva med hjälp av en egen tidslinje vad som hände i filmen. Från början till slutet.
Vi återsamlades sedan och gjorde då en gemensam tidslinje på tavlan med hjälp av en liggande variant av google docs projicerat på projektorduken. Alla elever hade tillgång till dokumentet och vi arbetade tillsammans med att alla elever skulle få lägga in varsin händelse på rätt plats. Elevernas inlägg skrevs i preteritum för att öva på just det.
Det blev en lärorik lektion och det som är viktigt att komma ihåg att lägga fokus på är att vi kommer alla ihåg olika saker från en berättalse beroende på vilken ryggsäck vi bär. Ingen detalj är för liten eller för stor.

I nästa bloggpost skriver eleverna en analys av filmen med hjälp av cirkelmodellen
Häng med
Jennie