Cirkelmodellen. Ja, nu suckar nog många. Det tar sådan tid, vi hinner inte med allt vi ska göra då. Eleverna måste faktiskt jobba snabbt och komma snabbt framåt.
Nja.
Nej!
Jag tycker faktiskt att det är bättre att våga stanna upp och arbeta på djupet med något än att på en lektion prata om analys ocg därefter låta elever skriva en. Det tar tid att lära sig en ny genre, det måste få ta tid. Annars blir det inte bra. Inte bra alls faktiskt.

Ovan ser ni du cirkelmodellen och steg 4 blev mina elevers examination på ämnet. De skulle alltså skriva en filmanalys, inte en recension, inte ett referat och inte heller enbart återberätta filmen handling. Det tog tid. Mycket tid. Men oj vad bra det blev.
Syfte: Lära oss om analys, skriva en analys och bli medvetna om ens egan svårigheter i svenskan
Vi började med att läsa en kort saga av Astrid Lindgren (så klart) Lotta på Bråkmakaregatan. Därefter tittade vi på hur analyser såg ut, vad skilde en analys från t.ex. en recension. Utifrån sagan skrev vi en gemensam analys i goocle docs där vi fokuserade på tre olika aspekter som eleverna ville titta närmare på. Sedan fick eleverna möjlighet att visa vad de lärt sig under det här momentet.
Vi skriver alla våra texter (som vi bedömer) i skolan i ett program som heter chromex. Att låte eleverna skriva hemma är ingenting som vi ens överväger då vi inte med säkerhet kan veta att det är just eleverna som har skrivit texten. Så, utrustade med tidslinjen som vi hade gjort gemensamt gick de in och skrev en analys.
Och sen fick de ett bokstavsbetyg och sen var ni färdiga? - Öh, nej :-) Det var ju det här med att våga stanna kvar i sina texter.
Summativa bokstäver är till för slutet av kursen! PUNKT! Vi arbetar med formativ bedömning och således fick mina SPRINT-elever tillbaka sina texter. De var rättade utifrån tanken om störande och förstörande fel och alla elever fick individuell feedback. Sen var det bara för eleverna att sätta sig och skriva om texterna. Med vår hjälp så klart. Det som är så fruktansvärt härligt med just det här sättet att jobba är ju att alla elever faktiskt får det som de behöver. Någon behöver kolla extra på placering av verb, någon annan behöver arbeta med stor bokstav efter punkt.
I nästa blogginlägg använder vi en hemsida för att hämta information och övar ordkunskap
Häng med
Jennie