"Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. (...) Sammanställningarna kännetecknas av enkla beskrivningar och förklaringar,enkelt och fungerande kunskapsrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.(...) Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till tidsaspekter och orsakssamband visar eleven grundläggande läsförståelse."
Det är egentligen galet hur vi i hela projektet har fått in nästan alla kunskapskrav men det är också det som händer om man vågar stanna kvar, vrida och vända på saker och ting och prova olika sätt att angripa texter på. Nu var det så dags att ta sig an texttypen Argumenterande text. Vi fortsatte att arbeta enligt cirkelmodellen beskriven i ett tidigare inlägg.
Vi hade ju redan gjort steg 1, nämligen att samla info. Därefter var det dags för steg två och här tittade vi på olika exempeltexter utifrån elevernas läromedel Inför svenska/svenska som andra språk 1 och en del dagsaktuella insändare från lokala tidningar. I det här steget går läraren igenom vad som är typiskt för en argumenterande text och med hjälp av google docs skrev vi således en sådan gemensamt. Har jag sagt att jag älskar google docs? Alla elever har varsin dator, jag delar ett dokument med dem, slänger upp dokumentet på projektroduken och vips arbetar vi tillsammans. Vi valde här ett ämne som låg alla elever varmt om hjärtat "Alla borde få gå i SPRINT så länge de behöver".
Därefter var det så dags för examinationen, i chromex. Med sig hade eleverna sina loggboksanteckningar på valfritt språk. Vi försökte likna uppgiften vid det nationella provet så mycket som möjligt och kontentan av det hela var
"Litteratursamfundet ska bygga en staty av en
känd svensk författare och ber om förslag.
Du bestämmer dig för att skriva enargumenterande
text om varför Astrid borde stå som staty".
Nedan ser ni ett axplock av de olika debattinläggen skrivna av eleverna

Här ser vi ett motargument av en elev

Och sist men inte minst ser vi en avslutning av en annan elev

Inte heller de här texterna fick de bara lämna in och bli av med utan vi bearbetade dem till alla våra frågor och funderingar var utredda. Om det tog tid? - Japp! - Om det var värt det? - Alla gånger!
Nu beger vi oss in i karaktärernas värld men först ska vi intervjua svenskar som bott här hela sitt liv. Kolla in hur vi gjorde då i nästa loggboksinlägg
Häng med
Jennie